Particulier

Zakelijk

Particulier

Zakelijk

Support en Documentatie Administratie

Btw

Kan ik btw terugkrijgen als ik een btw-nummer heb als ondernemer?

De btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen vraag je terug met de btw-aangifte die je altijd al doet. Je telt de verschuldigde btw en voorbelasting van je zonnepanelen op bij de btw van je ondernemersactiviteiten. Je kunt niet kiezen voor forfaitaire bedragen, deze zijn alleen bedoeld voor particulieren met zonnepanelen. Dit betekent dat je zelf de verschuldigde btw moet berekenen.

Eenmanszaken en zzp’ers kunnen ervoor kiezen om als particulier de installatie aan te schaffen en zo van het 0% btw tarief profiteren.

Via deze website vind je meer informatie die voor jouw specifieke situatie van toepassing kan zijn, zoals verrichting vrijgestelde activiteiten en voorbeeldaangiften voor ondernemers.

Btw 0% op particuliere zonnepaneel installaties?

Sinds 01-01-2023 is het 0% btw tarief voor particuliere zonnepaneel installaties van toepassing. Dit betekent dat je over de gehele installatie, materiaal én werkzaamheden, géén btw hoeft te betalen. Dat is nog eens een mooi voordeel!

Voor een eventuele complete vervanging van de meterkast betaal je wél het 21% btw tarief. Deze kan dan wel weer worden teruggevraagd bij de belastingdienst. Informeer hierover naar de mogelijkheden bij de adviseur.

Via deze website vind je hier meer informatie over.

Facturen

Hoeveel is de aanbetaling?

Uiterlijk 2 weken voor installatie worden er 2 deel facturen gestuurd.

 • De 1e termijn (aanbetaling) dient betaald te zijn 7 dagen voor start van de installatie.
 • De 2e termijn (restant) dient betaald te worden binnen 7 dagen na oplevering van de installatie.
Tenaamstelling wijzigen op de factuur

Neem hiervoor contact op via info@solarcrew.nl, vermeld in de onderwerp regel ‘Tenaamstelling wijzigen’.

Wanneer ontvang ik een factuur?

Uiterlijk 2 weken voor installatie worden er 2 deel facturen gestuurd.

 • De 1e termijn (aanbetaling) dient betaald te zijn 7 dagen voor start van de installatie.
 • De 2e termijn (restant) dient betaald te worden binnen 7 dagen na oplevering van de installatie.

Subsidie particulier

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen?

Als particulier kun je gebruikmaken van de BTW 0% regeling op de aanschafprijs van je systeem. Soms zijn er lokaal ook mogelijkheden, er zijn gemeentes die verduurzaming ondersteunen. Kijk via deze link of jouw gemeente hierin voorziet.

Subsidie zakelijk

Hoe kom ik in aanmerking voor subsidie?

Er zijn verschillende subsidies en belastingvoordelen voor ondernemers die hun zonnepanelen zakelijk aanschaffen, elk met hun eigen voorwaarden. Hoe en of je in aanmerking komt is afhankelijk van jouw situatie, hieronder een aantal voorbeelden.

 

 

SDE++
Deze subsidie wordt gefaseerd toegekend. In 2022 is er een openstellingsronde die geopend is op 28 juni en sluit op 6 oktober om 17:00u. Op deze link vind je informatie over of je in aanmerking komt voor deze subsidie en hoe je die aanvraagt.

 

Enkele voorwaarden zijn:

 • Je hebt een grootverbruikaaansluiting;
 • Het minimale piekvermogen van de zonnepanelen installatie moet hoger zijn dan 15kWp;
 • Alleen de eigenaar van de onderneming mag investeren of er moet een verklaring van toestemming overlegd worden;
 • Bij installaties van meer dan 1MWp moet een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd;
 • Na toekennen van de subsidie heb je, afhankelijk van het type installatie en piekvermogen, 2 tot 4 jaar de tijd om deze te laten plaatsen door een erkend installateur.

 

EIA (Energie-Investeringsaftrek)

Deze investering meld je, binnen 3 maanden na aanschaf van de installatie of bedrijfsmiddel, via het online loket van de RVO. Daarna kun je de investeringsaftrek toepassen in je belastingaangifte.

 

De voorwaarden zijn als volgt:

 • Je betaalt als Nederlandse ondernemer inkomens- of vennootschapsbelasting;
 • Het aangekochte bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen in de Energie- of Milieulijst;
 • Het bedrijfsmiddel heeft een minimale aanschafprijs, de hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het soort investeringsaftrek. In de meeste gevallen een bedrag van €2500,- per bedrijfsmiddel.

 

ISDE: zonnepanelen zakelijke gebruikers

De ISDE loopt van 3 januari 2022 tot 31 december 2023, 12:00u. Je vraagt deze aan via deze link.

 

Voorwaarden die van toepassing zijn:

 • Zakelijke partijen komen in aanmerking voor subsidie voor zonnepanelen. Dit geldt voor alle rechtspersonen, maar ook de maatschap, stichting, vof en cv;
 • De installaties voor de productie van hernieuwbare elektriciteit uit zonlicht door fotovoltaïsche zonnepanelen zijn aangebracht op of aan een gebouw;
 • De zonnepanelen laat je aansluiten op het elektriciteitsnet door een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A (kleinverbruikersaansluiting);
 • Het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting is minimaal 50.000 kWh in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag;
 • Je kunt subsidie aanvragen voor een zonnepaneleninstallatie met een vermogen vanaf 15 kWp;
 • De installatie laat je uitvoeren door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag je niet zelf doen;
 • Je vraagt eerst de subsidie aan, voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de zonnepanelen;
 • Je moet de zonnepanelen in gebruik nemen binnen 12 maanden nadat je de beslissing over de subsidieaanvraag hebt ontvangen;
 • Je hebt geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de zonnepanelen. Ook heb je geen recht op subsidie als je hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Solar Crew staat natuurlijk klaar om samen met jou te kijken naar welke subsidies en belastingvoordelen er voor jouw unieke situatie van toepassing zijn en helpen je met de aanvraag!

Hoe werkt de SDE++ EIA en ISDE subsidie?

De Nederlandse overheid ondersteunt ondernemers tijdens de energietransitie. Bedrijven en organisaties kunnen hieraan een grote bijdrage leveren door hun eigen stroom op te wekken en hun gebouwen te verduurzamen. De stroom die we met zonnepanelen opwekken hoeft niet meer uit een energiecentrale te komen en is dus beter voor het klimaat. Aangezien hier een behoorlijk prijskaartje aan kan hangen, en de overheid het belangrijk vindt dat er ondanks dat wel geïnvesteerd wordt, zijn er subsidies in het leven geroepen.

De SDE++ subsidie bestaat al sinds 2008. Deze is, na de laatste wijziging in 2020, niet meer alleen bedoeld voor de opwek van duurzame energie, maar wordt ook ingezet voor projecten waar CO2  mee bespaard wordt. Met de SDE++ subsidie wordt door de overheid, tot een bepaalde hoogte, het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie vergoed. Deze subsidie geldt voor de hoeveelheid opgewekte energie gedurende 15 jaar. Deze vergoeding is afhankelijk van de energieprijs, hier geldt dan; hoe hoger de energieprijs, hoe minder subsidie. Je krijgt dan meer terug via de energieleverancier. Bij een lagere energieprijs is het andersom, je krijgt dan meer subsidie en minder van de energieleverancier. Deze subsidie is alleen aan te vragen door bedrijven met een grootverbruik aansluiting. De SDE++ subsidie is aan te vragen in openstellingsrondes, voorzien door de RVO.

De EIA is een fiscale aftrekregeling. Ondernemers die investeren in duurzame energie en energiebesparende bedrijfsmiddelen, en daarbij gebruik maken van deze regeling genieten een direct financieel voordeel. Naast de afschrijving mag je een extra bedrag aftrekken van de winst van deze investeringen. Voor 2022 is deze aftrek 40%. De EIA is te combineren met de KIA (kleinschaligheids investeringen aftrek). Let wel, binnen 3 maanden na aanschaf moet er melding gedaan zijn bij de RVO.

De ISDE subsidie is vanaf 01-01-2024 niet meer op zonnepanelen verkrijgbaar.

Voor grootschalige energie-opslag voor bedrijven kan er in specifieke situaties ook de EIA (energie investerings aftrek) worden toegepast. Deze regeling is t/m 2028 geldig. 

Is stroom terugleveren nog mogelijk?

Heb je een klein verbruiksaansluiting (3*80A of kleiner)? Dan kun je nog terugleveren. Heb je een grootverbruik aansluiting (3*160A of hoger)? Dan dien je teruglever recht te verkrijgen via de netbeheerder. Deze zijn helaas nog schaars te verkrijgen. We dienen slim om te gaan met de zonne-energie die beschikbaar is gedurende de dag en het verbruik op de opwek af te stemmen.

Wanneer kom ik niet in aanmerking voor subsidie?

Dit is per subsidie afhankelijk van de geldende voorwaarden. Heb je geen recht op subsidie, dan kan het zijn dat je wel gebruik kunt maken van fiscaal voordeel. Solar Crew kijkt graag mee naar wat in jouw situatie mogelijk is.

Wat kun je verwachten tijdens de installatie?

Professionele, goed opgeleide monteurs. De monteurs zorgen voor een veilige werkomgeving voor zowel zichzelf als voor de klant. De werkzaamheden worden netjes verricht en volgens de richtlijnen die de NEN1010/3140 norm voorschrijft. De monteurs leggen de werkwijze uit en geven uitleg over het systeem en de bijbehorende apps. Tijdens de werkzaamheden zal er hier en daar wat rommel liggen, dit wordt natuurlijk netjes opgeruimd. Het kan gebeuren dat er een dakpan sneuvelt tijdens de werkzaamheden, het is dus fijn als er reserve dakpannen beschikbaar zijn. Ook vragen wij van tevoren of de ruimte waarbinnen gewerkt wordt en de ruimte op de grond buiten vrijgemaakt kunnen worden. Voor het instellen van de omvormer en de app maken we gebruik van de internetverbinding.

Wat voor montagemateriaal levert Solar Crew?

Momenteel plaatsen wij met montagesystemen van BluBase. 

We maken voor platte daken gebruik van BluBase Connect. Dit systeem bestaat uit een basiselement op het dak, wat uitgeklapt wordt. Met een koppelstuk maken we hier meteen een volgend basiselement aan vast. Dan alleen de klemmen aandraaien en de windplaten monteren. 

Voor schuine pannendaken hebben we BluBase Next.

De dakhaken kunnen we zonder gereedschap monteren. Met de hand wordt de haak achter de panlat vastgeklemd. De rail waar de zonnepanelen op komen worden op de haken vastgezet. Deze zijn makkelijk te stellen op een dak dat bijvoorbeeld niet meer helemaal vlak is. 

Voor stalen damwand daken gebruiken we BluBase Classic en voor golfplaat daken gebruiken we de BluBase Golfclip. 

Heb je een andere dakbedekking en wil je weten wat er mogelijk is, neem dan gerust contact met ons op.

Wordt de installatie gedaan met eigen personeel?

Ja, altijd. Solar Crew heeft meerdere eigen montage teams voor zowel de particulier, nieuwbouw als zakelijke markt.

 

Omvormer

Hoe groot is een omvormer?

Het formaat van de omvormer is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen, meer vermogen betekent vaak automatisch een grotere kast aan de muur. Dit varieert bijvoorbeeld van circa 30 cm hoog en 40 cm breed tot circa 55 hoog en 32 breed. Bij systemen die gebruik maken van Enphase komen de omvormers buiten op het dak onder de zonnepanelen en komt er een kleiner kastje in de meterkast te hangen.

Handleiding kennis & informatie-sheet omvormers 1.1:

.maxbutton {
position: relative;
text-decoration: none;
display: inline-block;
vertical-align: middle;
width: 160px;
height: 50px;
border: 2px solid #e74e0f;
border-radius: 4px 4px 4px 4px;
background-color: #e74e0f;
box-shadow: none;
}
.maxbutton:hover {
border-color: #e74e0f;
background-color: white;
box-shadow: none;
}
.maxbutton .mb-text {
color: #ffffff;
font-size: 15px;
text-align: center;
font-style: normal;
font-weight: bold;
line-height: 1em;
box-sizing: border-box;
display: block;
background-color: unset;
position: relative;
padding: 18px 0px 0px 0px;
}
.maxbutton:hover .mb-text {
color: #e74e0f;
}

Download nu

Hoeveel garantie heeft een omvormer?

De garantie varieert per fabrikant en is afhankelijk van het gekozen systeem.

 

Goodwe: 

10 jaar garantie op 1 fase omvormers

5 jaar garantie op 3 fase omvormers

 

SolarEdge:

12 jaar garantie op de omvormers

25 jaar garantie op de optimizers

 

Enphase:

25 jaar op de micro omvormers

de meterkast te hangen.

 

Handleiding kennis & informatie-sheet omvormers 1.1:

.maxbutton {
position: relative;
text-decoration: none;
display: inline-block;
vertical-align: middle;
width: 160px;
height: 50px;
border: 2px solid #e74e0f;
border-radius: 4px 4px 4px 4px;
background-color: #e74e0f;
box-shadow: none;
}
.maxbutton:hover {
border-color: #e74e0f;
background-color: white;
box-shadow: none;
}
.maxbutton .mb-text {
color: #ffffff;
font-size: 15px;
text-align: center;
font-style: normal;
font-weight: bold;
line-height: 1em;
box-sizing: border-box;
display: block;
background-color: unset;
position: relative;
padding: 18px 0px 0px 0px;
}
.maxbutton:hover .mb-text {
color: #e74e0f;
}

Download nu

Waar komt een omvormer te hangen?

Zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen om verlies van vermogen tegen te gaan, dus over het algemeen op zolder. Hierbij is ventilatie erg belangrijk, mocht deze niet optimaal zijn wordt er een meer geschikte plek gezocht om oververhitting te voorkomen.

 

Handleiding kennis & informatie-sheet omvormers 1.1:

.maxbutton {
position: relative;
text-decoration: none;
display: inline-block;
vertical-align: middle;
width: 160px;
height: 50px;
border: 2px solid #e74e0f;
border-radius: 4px 4px 4px 4px;
background-color: #e74e0f;
box-shadow: none;
}
.maxbutton:hover {
border-color: #e74e0f;
background-color: white;
box-shadow: none;
}
.maxbutton .mb-text {
color: #ffffff;
font-size: 15px;
text-align: center;
font-style: normal;
font-weight: bold;
line-height: 1em;
box-sizing: border-box;
display: block;
background-color: unset;
position: relative;
padding: 18px 0px 0px 0px;
}
.maxbutton:hover .mb-text {
color: #e74e0f;
}

Download nu

Wat doet een omvormer?

Zonnepanelen zetten licht om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom kunnen apparaten in huis echter niet gebruiken, omdat deze werken op wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom omgezet wordt naar wisselstroom van 230 volt, zodat de stroom gebruikt kan worden door de apparaten óf zodat het terug geleverd kan worden aan het energienet.

Handleiding kennis & informatie-sheet omvormers 1.1:

.maxbutton {
position: relative;
text-decoration: none;
display: inline-block;
vertical-align: middle;
width: 160px;
height: 50px;
border: 2px solid #e74e0f;
border-radius: 4px 4px 4px 4px;
background-color: #e74e0f;
box-shadow: none;
}
.maxbutton:hover {
border-color: #e74e0f;
background-color: white;
box-shadow: none;
}
.maxbutton .mb-text {
color: #ffffff;
font-size: 15px;
text-align: center;
font-style: normal;
font-weight: bold;
line-height: 1em;
box-sizing: border-box;
display: block;
background-color: unset;
position: relative;
padding: 18px 0px 0px 0px;
}
.maxbutton:hover .mb-text {
color: #e74e0f;
}

Download nu

Wat is overdimensionering?

Bij overdimensioneren is het vermogen van de omvormer lager dan het piekvermogen van de zonnepanelen. Dit zorgt voor een hogere opbrengst bij minder optimale weersomstandigheden. Bij een overgedimensioneerde omvormer gaat er bij een bepaald % aan overdimensionering op piekdagen wat energie verloren, maar omdat zonnepanelen bijna nooit hun topvermogen halen, levert overdimensioneren je uiteindelijk meer op op dagen dat het maximaal vermogen niet gehaald word. 

 

De weersomstandigheden in Nederland zijn vaker niet dan wel optimaal voor je opbrengst. Doordat het vermogen van de omvormer lager is dan het piekvermogen van de zonnepanelen zal deze dus gedurende de dag langer optimaal presteren.

Handleiding kennis & informatie-sheet omvormers 1.1:

.maxbutton {
position: relative;
text-decoration: none;
display: inline-block;
vertical-align: middle;
width: 160px;
height: 50px;
border: 2px solid #e74e0f;
border-radius: 4px 4px 4px 4px;
background-color: #e74e0f;
box-shadow: none;
}
.maxbutton:hover {
border-color: #e74e0f;
background-color: white;
box-shadow: none;
}
.maxbutton .mb-text {
color: #ffffff;
font-size: 15px;
text-align: center;
font-style: normal;
font-weight: bold;
line-height: 1em;
box-sizing: border-box;
display: block;
background-color: unset;
position: relative;
padding: 18px 0px 0px 0px;
}
.maxbutton:hover .mb-text {
color: #e74e0f;
}

Download nu

Welke soorten omvormers levert Solar Crew?

Wij bieden zowel een string omvormer variant, als een semi-parallelle als een volledig parallelle omvormer variant aan. Dit omdat het heel klant specifiek is waar de voorkeur naar uit gaat.

 

String omvormers (GoodWe) 

Hierbij wordt een serie zonnepanelen met de plus op de min in serie aan elkaar verbonden, zodat ze een kring vormen. Dit werkt op dezelfde manier als bijvoorbeeld kerstlampjes. In het kennisdocument hieronder is hierover meer uitleg te vinden.

 

Semi parallel met Optimizers (Solar Edge) 

Wat er in de praktijk bedoeld wordt met het parallel schakelen van zonnepanelen is het per zonnepaneel omvormen van de energie. Daarvoor zijn er micro omvormers die van gelijkspanning direct wisselspanning maken. Ook zijn er optimizers die van gelijkspanning een andere gelijkspanning maken. Beide hebben het voordeel dat als er iets met één zonnepaneel gebeurt het geen nadelige gevolgen heeft voor de andere zonnepanelen. In het kennisdocument hieronder is hierover meer uitleg te vinden.

 

Volledig parallel met micro omvormers (Enphase)

Wat er in de praktijk bedoeld wordt met het parallel schakelen van zonnepanelen is het per zonnepaneel omvormen van de energie. Daarvoor zijn er micro omvormers die van gelijkspanning direct wisselspanning maken. Geen omvormer meer binnenshuis én weinig vermogen op de omvormers, waardoor ze lang meegaan. In het kennisdocument hieronder is hierover meer uitleg te vinden.

Handleiding kennis & informatie-sheet omvormers 1.1:

.maxbutton {
position: relative;
text-decoration: none;
display: inline-block;
vertical-align: middle;
width: 160px;
height: 50px;
border: 2px solid #e74e0f;
border-radius: 4px 4px 4px 4px;
background-color: #e74e0f;
box-shadow: none;
}
.maxbutton:hover {
border-color: #e74e0f;
background-color: white;
box-shadow: none;
}
.maxbutton .mb-text {
color: #ffffff;
font-size: 15px;
text-align: center;
font-style: normal;
font-weight: bold;
line-height: 1em;
box-sizing: border-box;
display: block;
background-color: unset;
position: relative;
padding: 18px 0px 0px 0px;
}
.maxbutton:hover .mb-text {
color: #e74e0f;
}

Download nu

Terugleveren en salderen

Heb ik een klein- of grootverbruik aansluiting?

Een kleinverbruik aansluiting heeft een electriciteitsaansluiting van 3x80A (ampère) of minder. Een grootverbruik aansluiting zit hier boven en in dit geval ontvang je niet alleen de rekening van je energieleverancier, maar ook maandelijks een factuur van de netbeheerder, bijvoorbeeld Enexis of Liander.

Kom je er met deze informatie zelf niet uit, maak dan gebruik van deze link.

Kan ik nog terugleveren?

Heb je een klein verbruiksaansluiting (3*80A of kleiner)? Dan kun je nog terugleveren. Heb je een grootverbruik aansluiting (3*160A of hoger)? Dan dien je terugleverrecht te verkrijgen via de netbeheerder. Deze zijn helaas nog schaars te verkrijgen. We dienen slim om te gaan met de zonne-energie die beschikbaar is gedurende de dag en het verbruik op de opwek af te stemmen.

Waarom wordt salderen afgebouwd en wanneer?

Doordat zonnepanelen goedkoper worden is de verwachting dat het op lange termijn ook financieel aantrekkelijk blijft om zonnepanelen aan te schaffen. Door de kostendaling duurt het minder lang voor je je installatie terug hebt verdiend, deze terugverdientijd zal ongeveer even lang zijn als onder de salderingsregeling. In het verleden heeft het kabinet de salderingsregeling in het leven geroepen om meer klimaatwinst te behalen middels het plaatsen van zonnepanelen. Dit is inmiddels gelukt en hierdoor is de druk op het elektriciteitsnet hoog. Op moment van schrijven begint de afbouw van de salderingsregeling in 2025 en zal er vanaf 2031 niet meer gesaldeerd kunnen worden. Dit kan echter nog veranderen gedurende de komende jaren. 

Wat als de salderingsregeling stopt?

Hiervoor in de plaats komt de terug lever vergoeding, je krijgt voor alle stroom die je niet gebruikt en teruglevert aan het net een terug lever vergoeding van de energieleverancier. Hoe hoog dit bedrag per kilowattuur is, is afhankelijk van de energieleverancier.

Het wordt steeds belangrijker om stroom die je produceert, direct zelf te gaan gebruiken. Het verhogen van zelf-consumptie kan door panelen slim te situeren naar de zon toe, apparaten aan te zetten als de zon schijnt of deze slim aan te sturen of door bijvoorbeeld zonne-energie op te slaan in een accu en deze later weer te ontladen.

Wat is salderen?

De stroom die je produceert, maar niet direct zelf gebruikt, wordt terug geleverd naar het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent deze levering vervolgens met je elektriciteitsrekening, dit is salderen. Alleen over je netto verbruik betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. 

Wat gebeurt er met teveel opgewekte stroom?

De stroom die je zelf niet direct gebruikt gaat via het elektriciteitsnetwerk het energienet op, waar het gebruikt kan worden door mensen die zelf geen energie opwekken, dan wel meer nodig hebben dan dat hun zonnepanelen op dat moment opleveren. 

Welke gegevens moet ik invullen op energieleveren.nl?

De antwoorden op onderstaande vragen vind je in het opleverdocument dat je van ons krijgt na de installatie.

 • Het AC- of uitgangsvermogen
 • Aantal zonnepanelen
 • Vermogen per zonnepaneel
 • Het totaal vermogen zonnepanelen
 • Het merk omvormer
 • Het type omvormer
 • Het aanwezigheid van elektriciteitsopslag
 • De datum van inbedrijfsname

Verzekering en inspectie

Onder welke verzekering vallen zonnepanelen voor particulieren?
Zonnepanelen vallen meestal onder de bestaande opstalverzekering. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij voor meer informatie.
 
Wat is een scope 12 inspectie en voldoen jullie hieraan?

De Scope 12 inspectie is een keuring van de PV installatie om te bepalen of deze veilig gemonteerd is. Voorheen werd de installatie op verschillende regels en onderdelen gecontroleerd, deze zijn in de Scope 12 inspectie samengevoegd. Deze keuring wordt vaak verplicht door verzekeraars, zeker voor installaties van meer dan 50 panelen op bedrijfspanden. Particuliere installaties hebben geen Scope 12 keuring nodig.

Solar Crew monteert volgens de geldende veiligheidsnormen en zal dus aan de Scope 12 inspectie voldoen.

Onder welke verzekering vallen zonnepanelen voor zakelijk?

Zonnepanelen op bedrijfspanden vallen meestal onder de zakelijke opstalverzekering of gebouwenverzekering. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij voor meer informatie.

Welke eisen heeft mijn verzekeraar?

Particulier

Zonnepanelen vallen meestal onder de bestaande opstalverzekering. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij voor meer informatie.

Zakelijk

Over het algemeen wil de verzekeraar bij bedrijfspanden pas verzekeren als ze zeker zijn dat de installatie deugt. Hiervoor kunnen ze vragen om de volgende informatie:

 • Opleveringsrapport
 • Garantieverklaring
 • Constructieberekening
 • Overige productrelevante informatie waarin gegevens over de installatie staan
 • SCIOS Scope 12 keuring
 • Instemming van de brandverzekering

Wil je precies weten wat jouw verzekeraar nodig heeft, neem dan contact met de verzekeraar op.

Zonnepanelen

Hoe groot zijn zonnepanelen?

Het formaat van een zonnepaneel is afhankelijk van het vermogen. De maten van de panelen die Solar Crew momenteel legt zitten tussen de 173cm en 195cm in lengtemaat en tussen de 104cm en 113cm breedtemaat.  Natuurlijk volgen wij de ontwikkeling van de solar industrie en kunnen deze formaten in de toekomst wijzigen.

Handleiding kennis & informatie-sheet panelen 1.0:

Download nu

 

Hoe werkt een zonnepaneel?

De silicium zonnecellen in het zonnepaneel geleiden stroom als er zonlicht op valt. Er ontstaat een electrische stroom tussen de positieve lading op de cel en de negatieve lading aan de onderkant. De electrische spanning wordt afgevoerd via dunne metalen draadjes die op de silicium plaatjes zijn aangebracht.


Handleiding kennis & informatie-sheet panelen 1.0:

.maxbutton {
position: relative;
text-decoration: none;
display: inline-block;
vertical-align: middle;
width: 160px;
height: 50px;
border: 2px solid #e74e0f;
border-radius: 4px 4px 4px 4px;
background-color: #e74e0f;
box-shadow: none;
}
.maxbutton:hover {
border-color: #e74e0f;
background-color: white;
box-shadow: none;
}
.maxbutton .mb-text {
color: #ffffff;
font-size: 15px;
text-align: center;
font-style: normal;
font-weight: bold;
line-height: 1em;
box-sizing: border-box;
display: block;
background-color: unset;
position: relative;
padding: 18px 0px 0px 0px;
}
.maxbutton:hover .mb-text {
color: #e74e0f;
}

Download nu

 

 

Hoeveel garantie heeft een zonnepaneel?

Dit kan per fabrikant en per type paneel verschillen. Solar Crew levert zonnepanelen met tussen de 12 en 25 jaar productgarantie. Vraag bij de adviseur gerust meer informatie hierover.

Handleiding kennis & informatie-sheet panelen 1.0:

Download nu

 

Waarom zit er kleurverschil tussen zonnepanelen?

Dit heeft te maken met de invloed van de weersomstandigheden op de natuurlijke grondstoffen waar een zonnepaneel van gemaakt wordt. De coating op het zonnepaneel kan hierdoor iets verkleuren. Dit kleurverschil zal geen invloed hebben op het rendement.

Handleiding kennis & informatie-sheet panelen 1.0:

Download nu

Wat is een Kilowattpiek (Wp)?

Het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan leveren wordt uitgedrukt in Watt Piek (Wp). 1000 Watt Piek is 1 Kilo Watt Piek (kWp). Hoe dit vermogen wordt omgezet in bruikbare Kilo Watt Uren (kWh) is afhankelijk van tal van factoren zoals de instraling en hoe de zonnepanelen zijn gesitueerd.

Handleiding kennis & informatie-sheet panelen 1.0:

Download nu

Wat is een Tier 1 zonnepaneel?

Een Tier 1 zonnepaneel is van een merk dat zelf, al minimaal 5 jaar, het hele productieproces in eigen handen heeft. Er worden geen onderdelen gekocht van andere fabrikanten, hierdoor is het merk volledig verantwoordelijk voor elk onderdeel van het zonnepaneel. Ook moet dit merk investeren in onderzoek en ontwikkeling van hun product. Daarnaast is de productie volledig geautomatiseerd en dit mag geen effect hebben op de kwaliteit. Solar Crew plaatst enkel Tier 1 zonnepanelen.

Handleiding kennis & informatie-sheet panelen 1.0:

Download nu

 

Wat is het vermogen van een zonnepaneel?

Elk zonnepaneel heeft een piekvermogen, aangegeven in Wp, Wattpiek. Dit geeft aan hoeveel stroom, in kWh, er opgewekt wordt in ideale omstandigheden. Hierin zijn verschillende soorten beschikbaar. De ontwikkelingen van panelen omtrent een hogere Wp vermogen staat niet stil en blijft zich continue ontwikkelen.

Handleiding kennis & informatie-sheet panelen 1.0:

Download nu

Wat zijn zonnecellen?

Zonnecellen bestaan uit twee lagen, gemaakt van silicium. Onder invloed van licht krijgt de ene laag van de zonnecel een negatieve spanning en de andere laag een positieve spanning. Als de twee lagen van een zonnecel met elkaar verbonden worden, gaat er een elektrische stroom lopen die via dunne metalen draadjes afgevoerd kan worden. Een zonnepaneel bestaat uit aaneengeschakelde zonnecellen.

Handleiding kennis & informatie-sheet panelen 1.0:

Download nu

 

Welke soorten zonnepanelen levert Solar Crew?

Wij leggen op schuine particulieren daken enkel zonnepanelen die volledig zwart van kleur zijn. Dit om het esthetisch fraai te houden. Ze zijn altijd van een Tier 1 producent en vaak van Jinko Solar. Hoe minder fraai het paneel, hoe minder duur deze is en hoe sneller de terugverdientijd is. Daarom wordt er vaak op grotere installaties minder fraaie en grotere panelen voorzien. Deze zijn van dezelfde kwaliteitsstandaarden als volledig zwarte panelen en zijn ook vaak van het merk Jinko.

Handleiding kennis & informatie-sheet panelen 1.0:.maxbutton {
position: relative;
text-decoration: none;
display: inline-block;
vertical-align: middle;
width: 160px;
height: 50px;
border: 2px solid #e74e0f;
border-radius: 4px 4px 4px 4px;
background-color: #e74e0f;
box-shadow: none;
}
.maxbutton:hover {
border-color: #e74e0f;
background-color: white;
box-shadow: none;
}
.maxbutton .mb-text {
color: #ffffff;
font-size: 15px;
text-align: center;
font-style: normal;
font-weight: bold;
line-height: 1em;
box-sizing: border-box;
display: block;
background-color: unset;
position: relative;
padding: 18px 0px 0px 0px;
}
.maxbutton:hover .mb-text {
color: #e74e0f;
}
Download nu
 

Service aanvragen?

Solar Crew Emblem

Service aanvraag

We helpen je graag met een storing of technische vraag! En als het even kan, doen we dat ook graag snel en effectief.


Solar Crew Emblem

Offerte aanvragen

In 1 minuut geregeld